Caroline
Wat is jouw rol/functie?
Ik ben hoofdproducent van de Intocht Utrecht. Dat betekent dat ik eigenlijk eindverantwoordelijk ben voor de organisatie, welke maatschappelijke projecten we gaan doen, waar we heengaan met duurzaamheid en al het regelwerk omtrent de Intocht aanstuur. Dat betekent ook dat ik inval en het werk oppak als we in een commissie uitval hebben of ergens te weinig vrijwilligers. Ook ben ik heel nauw betrokken bij alle vrijwilligers om hen te ondersteunen waar mogelijk.
Hoe lang werk je al voor de organisatie van de intocht van Sinterklaas?
Ik ben begonnen als vrijwilliger in de communicatiecommissie in 2018, dus toch al wel een jaartje of vijf.
Wat is het leukste van deze ‘baan’?
De groep mensen waarmee we elk jaar de intocht organiseren is ontzettend leuk. Het is een vrij vaste groep, waarmee we veel lol hebben, maar ook telkens weer een ontzettend gaaf evenement neerzetten. Daarnaast is het natuurlijk super om al die kinderen langs de kant van de vaartocht, de optocht en op de pleinen zo blij te zien. Ik vind het persoonlijk dan nog extra interessant omdat het een heel groot en stadsbreed evenement is met wel 25.000 bezoekers.
Heb je een leuke anekdote/ herinnering die je echt is bijgebleven?
We hebben de audiëntie met de Sint omgevormd van een sponsor event naar een maatschappelijk event. Daar ben ik trots op. Hier komen kindjes die niet altijd vanzelfsprekend bij de intocht aanwezig kunnen zijn. Hoe leuk is het dan om zo dicht bij Sinterklaas te komen en zelfs met hem te kunnen praten.
Hoeveel tijd ben jij hier aan kwijt per jaar?
Samen met het bestuur en de artistiek producent beginnen we al in maart met de voorbereidingen. Het team vrijwilligers komt in mei alk jaar weer voor het eerst bij elkaar voor een eerste brainstorm rondom het thema van dat jaar. We hebben namelijk om de 4 jaar roulerende thema’s die centraal staan, namelijk: sport, muziek, circus en Utrecht. Na 4 jaar beginnen we dan weer met het eerste thema.
Wat zou je nieuwe vrijwilligers willen zeggen over het werken voor de organisatie van de intocht?
Buiten het feit dat de intocht natuurlijk een heel mooi en vrolijk evenement is, waar veel kinderen komen kijken, is het een onwijs leuk team vrijwilligers met een redelijk vaste kern. Daarnaast is het goed voor je ervaring om meegewerkt te hebben aan zo’n groot evenement. Alle onderdelen van de intocht hebben we opgedeeld in commissies. Zo heb je commissies voor de vaartocht, optocht, Weerdsluis en Domplein. Daarnaast hebben we nog een heel aantal andere vrijwilligerscommissies namelijk communicatie, logisitiek, maatschappelijk en sponsoring. In iedere commissie hebben we het liefst twee of drie vrijwilligers.
Linda en Danique
Wat is jullie rol/functie als vrijwilligers?
Wij, Danique en Linda, vormen met z’n tweeën de Pico; de Pietencommissie. Dat betekent dat wij ons bezig houden met het werven van Pieten, het indelen, het regelen van pakken, schminkers etc. Maar we denken ook met de hele groep vrijwilligers mee over de intocht zelf!
Hoe lang werken jullie al als vrijwilliger voor de intocht van Sinterklaas?
We zijn allebei zelf begonnen als Piet (we kenden elkaar ook al voor die tijd, we organiseerden al vaker dingen samen). Linda is in 2013 begonnen als Piet en is in 2017 bij de Pico gekomen. Danique is samen met Linda voor het eerst Piet geweest in 2013 en in 2018 begonnen bij de Pico.
Wat is het leukste van deze 'baan'?
Het allerleukste is natuurlijk de intochtdag zelf: alle blije gezichten van de kinderen in Utrecht! Door het jaar heen vinden wij de gezellige avonden met de andere vrijwilligers, waarbij we met elkaar brainstormen over hoe de intocht er dit jaar weer uit moet zien, leuk. Ook hebben we tussendoor wel eens borrels of etentjes met elkaar, wat altijd erg gezellig is!
Hoeveel tijd zijn jullie hier aan kwijt per jaar?
Onze meest drukke tijd is vanaf eind september tot de intocht. We zijn dan zo’n 2 uur per week ermee bezig. Voor die tijd zijn we ook al bezig met de voorbereidingen, maar in de weken voor de intocht hebben we veel contact met de Pieten en alle regelzaken daaromheen.
Wat zouden jullie nieuwe vrijwilligers willen zeggen over het werken voor de organisatie van de intocht?
Twijfel je om ook mee te helpen met het organiseren van de intocht? Denk dan eens terug aan je eigen magische tijden als kind in november en december… dat gun je elk kind toch?
(en als je dan ook nog weet dat er ook nog een hele groep enthousiaste mensen door leert kennen, kun je helemaal niet meer terug!;-) )