Maatschappelijke projecten 

Diversiteit en inclusie

Sinterklaas is een groot feest in Utrecht, voor en door Utrechters. Onze missie is: we geven ‘de Intocht’ cadeau aan alle kinderen van de stad. Dit uit zich in de volgende doelen die we met elkaar nastreven:

  • Stimuleren dat méér kinderen uit méér verschillende wijken de centrale intocht bezochten;
  • Stimuleren dat méér kinderen zich uitgenodigd weten om deel te nemen aan culturele en sportieve activiteiten in de stad Utrecht 
  • Stimuleren dat ouders de wegen naar dat soort voorzieningen beter kunnen vinden en dat ze op de hoogte zijn en gebruik kunnen maken van (evt. financiële) ondersteuningsstructuren
  • Stimuleren dat kinderen méér samendoen, en daarmee meer over elkaars culturele en sociaal-economische grenzen heen kunnen kijken.  
  • Stimuleren dat maatschappelijke en culturele organisaties meer verbonden raken aan het Sinterklaasfeest. 

Sociaal project met voedselbanken

Elk jaar organiseren we aan het eind van de intocht een bijzondere audiëntie in het Academiegebouw voor kinderen van gezinnen die bij de voedselbank komen. In de weken voorafgaande aan de intocht worden er bij verschillende voedselbanken inschrijfformulieren neergelegd. Op deze manier kunnen ouders hun kinderen opgeven voor deze speciale middag. In de prachtige grote zaal worden alle kinderen met hun ouders ontvangen met een drankje en wat lekkers. Dan komen Sinterklaas met zijn Pieten en zorgen ze een uur lang voor een leuk programma met een Pieten band, kinderen die vragen mogen stellen en natuurlijk voor ieder kind een mooi cadeautje. Al jaren ervaren we dat ouders heel blij en dankbaar zijn met deze kans om hun kinderen een keer iets heel bijzonders mee te laten maken.
De cadeaus worden geregeld via sponsoren die elk jaar opnieuw gezocht worden en die aansluiten bij het thema van dat jaar.

Sport en gezondheid

Dit jaar zal het centrale thema van de intocht gezondheid en sport zijn, waarbij we de samenwerking aangaan met SportUtrecht. SportUtrecht is vanaf 2018 de verbindende partij in Utrecht op het gebied van sport en bewegen. Zij werken primair vanuit de wijken en de sportorganisaties, met de focus op de lokale buurtnetwerken om zo dicht mogelijk bij de sportende en bewegende Utrechter te staan. 

 

Meer lezen voor meer kinderen in samenwerking met Bibliotheek Utrecht

In 2022 heeft de Intocht in het teken gestaan van meer kinderen aan het lezen krijgen. Dit was een maatschappelijk thema in de stad Utrecht, waar ook de intocht bij is aangehaakt. Hierbij zijn we een samenwerking aangegaan met de bibliotheek Utrecht. Sinterklaas heeft een reuze bibliotheekpas aangeboden aan de burgemeester bij aankomst op de Weerdsluis. Daarnaast zijn er diverse acts op de podia geweest waarbij lezen centraal stond. En onze vast sponsor boekwinkel Broese heeft weer vele leesboeken beschikbaar gesteld als cadeau voor de kinderen van de audiëntie. 

 

Bereikbaarheid minder validen

Uiteraard zorgen we ervoor dat de intocht zo goed mogelijk voor iedereen bereikbaar is, zodat iedereen kan genieten van deze dag. Voor minder validen proberen we extra goed te zorgen door op maat plekken te reserveren die geschikt zijn voor diegenen die komen. Slechtzienden geven we een plekje vooraan, iemand die veel verzorging nodig heeft zoeken we een rustig plekje voor op. Zo proberen we voor iedereen de meest geschikte plek te vinden. Ook hebben we een meer algemene plek voor minder validen ingericht voor het podium op het Domplein. Neem in elk geval via [email protected] contact op als u wilt komen.

 

Glutenvrije pepernoten!

De Pieten strooien de hele dag met heerlijke pepernoten, maar niet voor ieder kind zijn de gewone pepernoten een lekkere traktatie.. als je allergisch bent voor gluten, dan moet je al dit lekkers afslaan. Daarom hebben we met de Coeliakie vereniging een samenwerking en zijn er speciale plekken in de stad waar kinderen terecht kunnen voor glutenvrije pepernoten. Ook lopen er een paar Pieten rond, herkenbaar aan hun groene outfit, met glutenvrije pepernoten voor tijdens de optocht.